Den Chilenske lakseoppdretteren Multi X og brønnbåtrederiet Intership har inngått en langsiktig avtale på en av verdens mest avanserte brønnbåter

Brønnbåten med en kapasitet på 4,000 m3, har betydelige innovasjoner innen ferskvannsproduksjon og behandling av oppdrettsfisk, og vil føre til viktige fremskritt innen bærekraftige havbruksoperasjoner i sørlige Chile.

Mulit X, som er en av de største Chilenske produsentene av atlantisk laks, har inngått en langsiktig avtale med brønnbåtrederiet Intership fra Hareid. Som en del av samarbeidet vil Intership operere en av de mest avanserte brønnbåtene som er tilgjengelig, innenfor den Chilenske oppdrettsnæringen.

Fartøyet som er undre bygging ved Sefine Shipyard i Tyrkia, vil starte sin operasjon i løpet av andre halvdel av 2024. Brønnbåten vil ha en kapasitet på 4,000 m3.

Den nye brønnbåten inneholder flere innovasjoner rettet mot å forbedre kapasiteter for ferskvannsproduksjon.

Cristian Swett, administrerende direktør i Multi X, uttaler: “Vi er svært begeistret over å kunngjøre vårt samarbeid med Intership, en global og fremoverlent aktør innen håndtering og transport av levende fisk. Partnerskapet vil utvilsomt styrke våre sjøvannsaktiviteter, og flytte oss mot stadig mer bærekraftige operasjoner, samt bevise vår kontinuitet mot de høyeste standarder for fiskeoppdrett.”

Ole Peter Brandal, administrerende direktør i Intership, legger til: “Vi er godt fornøyde med å ha klart å posisjonere oss og å få til denne muligheten i det Chilenske markedet med en av verdens fremste lakseoppdrettere, slik som Multi X. Vi er også veldig begeistret for å kunne tilby våre innovative kapasiteter innenfor ferskvannsproduksjon og dertil muligheter innenfor ferskvannsbehandling, med det Chilenske markedet generelt og med Multi X spesielt.”

Om Multi X

Multi X ble etablert i 1987 og har sine operasjoner i det sørlige Chile. Med et robust lag på over 2,600 personer har selskapet en betydelig tilstedeværelse i fem regioner av landet, med hovedkontor og bearbeidingsanlegg i Puerto Montt.

Selskapet har æren av å være den første lakseprodusenten rangert I de to mest fremtredende bærekraftsindeksene: Coller FAIRR Protein Producer Index og Dow Jones Sustainability Index. De introduserte nylig det første sertifiserte CarbonNeutral® chilenske lakseproduktet, som nå er tilgjengelig i USA.

Om Intership

Intership ble etablert I 2014 og har erfart solid vekst siden oppstarten. Selskapet tilbyr en moderne flåte med innovative teknologi for bærekraftig håndtering, behandling og transport av fisk. Etter overtakelsen av alle nybygg vil den totale flåtekapasiteten i Intership være på om lag 26,200 m3

fordelt på elleve brønnbåter, og vil med dette nybyggingsprogrammet være et av de ledende brønnbåtrederiene. Fartøyene opererer i Norge, Chile, Skottland og Canada.

Intership har siden 2016 ledet an utviklingen innenfor ferskvannsbehandling av lus og AGD (amøbegjellesykdom) ved bruk av omvendt osmose. I løpet av de seks siste årene har selskapet opparbeidet seg omfattende operasjonell erfaring i ferskvannsproduksjon og ferskvannsbehandling. Erfaringen er videre brukt til å aktivt utvikle og forbedre eksisterende og planlagte system. Resultatet er et spesialdesignet omvendt osmosesystem for brønnbåt, som gir en svært effektiv, rimelig og miljøvennlig metode for lus-, AGD- og annen gjelle behandling av oppdrettsfisk.